Het hebben van een energiezuinige woning is niet alleen een voordeel op het moment dat je de woning wilt verkopen, het is ook een voordeel op het moment dat je erin woont. Je energielasten zullen namelijk een stuk lager liggen dan wanneer je woning (nog) een laag energielabel heeft. In deze blog vertellen we je welke maatregelen jij zelf kunt treffen om ervoor te zorgen dat jouw woning energiezuiniger wordt en dus een hoger energielabel kan krijgen.
Investeren in isolatie
Wellicht denk je bij opties om je woning energiezuinigere te maken in eerste instantie aan zonnepanelen of een warmtepomp. Toch kun je beter beginnen met zorgen voor goede isolatie. Als de warmte in de winter zo ongeveer door de ramen en muren naar buiten vliegt, heb je weinig profijt van zonnepanelen of een warmtepomp. Je hebt zelfs kans dat je warmtepomp het dan niet aankan en je woning dus niet goed verwarmt wordt. In de zomer wil je warmte van buiten juist tegenhouden, je wilt je tenslotte geen worstje op de barbecue voelen als je op de bank zit. De oplossing? Begin met goed isoleren!
Van boven tot onder
Je kunt je woning van boven tot onder (laten) isoleren. Dat wil zeggen, van de kelder/kruipruimte onder je woning tot aan het dak. Dit doe je door middel van vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Daarnaast heeft het plaatsen van HR++ glas ook een groot effect. In het geval van dak- en vloerisolatie zijn er opties om het zelf te doen. Voor spouwmuurisolatie raden we je echt aan om een professional in te schakelen.
Zelf je vloer of dak isoleren
Als je op kosten wilt besparen, dan kun je jouw vloer en dak eventueel zelf isoleren. Heb je een schuin dak? Dan kun je het dak zelf isoleren als je ervoor kiest om dit van binnenuit te doen. Op het moment dat je twijfelt aan je eigen skills, of je het dak aan de buitenkant wilt isoleren, kun je beter beroep doen op een professional.
Betreft je vloer heb je twee opties. Welke optie het meest geschikt is, hangt af van de ruimte onder de vloer. Heb je een hoge kruipruimte? Dan kun je vrij eenvoudig zelf isolerende delen aan de onderkant van de vloer vastmaken. Denk bijvoorbeeld aan thermoskussens. Heb je een lagere kruipruimte? Spuit dan isolerende korrels onder de vloer. Deze verminderen de optrekkende kou.
Vragen? Wij staan voor je klaar!
Wil je meer weten over het energielabel, of heb je andere woon-gerelateerde vragen? Neem gerust contact met ons op, we informeren je graag!