Als makelaar merken wij dat er nog weleens onduidelijkheid is over wanneer de koop of verkoop van een woning nu officieel rond is. Is de (ver)koop pas rond als er iets op papier staat, of is een mondelinge toezegging al genoeg? In deze blog gaan we verder op deze vraag in en bespreken we ook het schriftelijkheidsvereiste.
Wat zegt de wet?
Wettelijk gezien is een mondelinge toezegging voor de (ver)koop van een woning niet voldoende. Ook een mailtje of whatsappje met een akkoord telt niet als bindende koopovereenkomst. Sinds 2003 is namelijk het schriftelijkheidsvereiste in de wet opgenomen. Het schriftelijkheidsvereiste stelt dat de particuliere (ver)koop van een woning tussen consument en koper schriftelijk moet worden aangegaan. Met andere woorden, de (ver)koop van een woning komt pas tot stand op het moment dat beide partijen het eens zijn over de inhoud van de koopovereenkomst en deze vervolgens beide hebben ondertekend.
Bescherming koper
Het schriftelijkheidsvereiste weerhoudt voornamelijk de koper van het nemen van ondoordachte beslissingen die later niet meer teruggedraaid kunnen worden. Daarnaast geldt er voor de koper na ondertekening van het koopcontract ook nog een bedenktijd van 3 dagen. Is de bedenktijd verstreken, dan kan de koper hooguit nog van de koop afzien als er bepaalde ontbinden voorwaarden in het koopcontract zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan kopen onder voorbehoud van financiering.
Vragen? Wij staan voor je klaar!
Heb jij vragen over het (ver)kopen van een woning of andere woon-gerelateerde zaken? Het Team van Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg.