Heb jij de perfecte woning gevonden en heb je besloten om tot koop over te gaan? Gefeliciteerd!
Op het moment dat jij een huis koopt, komen er natuurlijk ook administratieve zaken om de hoek kijken. Zo ook het opstellen en tekenen van het koopcontract. Ondanks dat dit contract bindend is, kun je als koper onder bepaalde omstandigheden nog onder de koop uitkomen, bijvoorbeeld omdat de financiering nog niet rond is.
Waarom een waarborgsom?
Het kan zijn dat de verkoper in het koopcontract een waarborgsom van jou als koper eist. Eigenlijk kun je dit zien als een stukje extra zekerheid voor de verkoper dat de koop ook écht doorgaat. Het is namelijk niet gebruikelijk om de volledige koopsom al te betalen bij het ondertekenen van het koopcontract. Dat komt later pas, tijdens het ondertekenen van de officiële notariële akte van verkoop bij de notaris. De waarborgsom is dus een soort aanbetaling en bedraagt over het algemeen 10% van de verkoopprijs van de woning. Het is gebruikelijk dat de waarborgsom binnen twee weken na het tekenen van het koopcontract wordt overgemaakt naar de notaris.
Krijg je de waarborgsom terug?
Als jij als koper een waarborgsom hebt betaald, dan zijn er eigenlijk twee mogelijke scenario’s:
- De waarborgsom wordt na de officiële overdracht teruggestort op jouw rekening
- De waarborgsom wordt verrekend met de overdrachtskosten
Hoe zit het met de waarborgsom als de koop niet doorgaat?
Op het moment dat de koop niet doorgaat en jij je als koper kunt beroepen op een ontbindende voorwaarde in het koopcontract, bijvoorbeeld voorbehoud van financiering, heeft de verkoper geen recht op de waarborgsom. Heb je echter geen ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract, dan ben je het bedrag van de waarborgsom kwijt.
Vragen? Wij staan voor je klaar!
Heb jij vragen over de aankoop van een woning, de waarborgsom of andere woon-gerelateerde zaken? Het Team van Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg.