Voorbehoud van financiering, wat wil dat zeggen?

Nadat je een woning hebt gekocht, is het wellicht nog de vraag of je de gewenste hypotheek(som) ook daadwerkelijk afgesloten krijgt. Om die onzekerheid te ondervangen, zit het voorbehoud van financiering ingebouwd in voorlopige koopcontracten. In deze blog vertellen we je wat dit precies betekent.

Voorbehoud van financiering

Het voorbehoud van financiering wil zeggen dat de aankoop/verkoop alleen doorgaat als de kopende partij de hypotheek voor de woning rondkrijgt. Over het algemeen heeft men hier zes weken de tijd voor, maar de precieze termijn wordt vastgelegd in de koopovereenkomst. Overigens moet het voorbehoud van financiering wel nadrukkelijk in de koopovereenkomst staan om van kracht te zijn.

Bewijs

Zelfs als het voorbehoud van financiering is opgenomen in het voorlopig koopcontract, kan de koper niet zomaar zeggen dat hij van de koop af wil zien omdat hij de financiering niet rondkrijgt. De koper moet dat namelijk wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld door een afwijzing van een bankinstelling te tonen. Als het koopcontract wordt ontbonden, gaat de koop van de woning dus niet door en zal de verkoper op zoek moeten naar een nieuwe koper. 

Uiterste datum bereikt

Na het bereiken van de einddatum van alle in het koopcontract opgenomen voorbehouden is de koop definitief. Krijgt de koper de hypotheek toch niet rond? Dan ontstaat er een probleem. De koper is te houden aan de gesloten overeenkomst, maar zonder een hypotheek gaat het de koper waarschijnlijk niet lukken om de koopsom op te brengen. Als het koopcontract toch moet worden ontbonden, is er een boete van toepassing. Het gaat in het algemeen om een boete van 10% van de koopsom.

Vragen? Wij staan voor je klaar! 

Heb jij vragen over het voorbehoud van financiering of over de aankoop van een woning? Het Team van Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg.