Het verschil tussen roerende en onroerende zaken

Wanneer je een woning gaat bezichtigen kan een inrichting die bij jouw smaak aansluit de woning aantrekkelijker voor je maken. Andersom kan het ook zo zijn dat je een beetje ‘afknapt’ op een woning als de inrichting allesbehalve jouw smaak is. Het is dan goed om je te beseffen dat het interieur over algemeen niet in de woning achterblijft wanneer de verkoper eruit trekt. Maar, wat hoort er nu eigenlijk wél allemaal bij een woning? En wat is het verschil tussen roerende en onroerende zaken?

Onroerende zaken

In de makelaarswereld wordt er vaak gesproken over de ‘onroerende zaak’. In de model koopovereenkomst wordt dit omschreven als 'het eigendom van het perceel met woning en verdere aanhorigheden' (bijvoorbeeld een schuur of carport). Als er sprake is van erfpacht, dan betreft de koop 'het recht van erfpacht op het perceel met de woning en verdere aanhorigheden'. 

Simpeler gezegd zijn roerende zaken dingen die de verkoper niet mee kan nemen als hij de woning verlaat. Dus naast het perceel en de woning zelf, valt bijvoorbeeld ook een inbouwkeuken onder de onroerende zaken. Ook dingen die niet uit de woning gehaald kunnen worden zonder schade aan de woning te veroorzaken vallen onder de onroerende zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gelijmde parketvloer. 

Roerende zaken

Eigenlijk zijn roerende zaken het tegenovergestelde van onroerende zaken. Onder roerende zaken vallen namelijk spullen zoals een bankstel, kast of schilderij. Oftewel, zaken die gemakkelijk mee kunnen worden genomen door de verkoper, zonder schade aan de woning te veroorzaken.

Soms is er nog wat onduidelijkheid rondom bijvoorbeeld een op maat gemaakte kast, of een spiegel die onderdeel van het wastafelmeubel lijkt te zijn. Om onduidelijkheid achteraf te voorkomen, is het belangrijk om afspraken te maken door middel van een zogenoemde 'lijst van zaken'. Op deze lijst wordt genoteerd welke dingen er in de woning achterblijven en welke dingen er door de verkoper worden meegenomen. Daarnaast kan er worden aangegeven welke spullen de koper eventueel over kan kopen van de verkoper. 

 

Vragen? Wij staan voor je klaar! 

Heb jij vragen over roerende of onroerende zaken, of andere woon-gerelateerde zaken? Het Team van Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg