Stel, je was op zoek naar een woning. Inmiddels heb je meerdere woningen bezichtigd en was je van één woning dermate gecharmeerd dat je besloot een bod uit te brengen. Dit bod werd geaccepteerd, yes!, en vervolgens heb jij het voorlopig koopcontract ontvangen. Maar nu heb je toch ineens een onderbuikgevoel betreft de woning. Je weet eigenlijk toch niet zo zeker of dit wel de woning is waar jij jezelf ziet wonen. Kun je het voorlopig koopcontract dan nog ontbinden?
Handtekening gezet
Tijdens het aankoopproces kun je in bepaalde fases nog probleemloos/kosteloos van de koop afzien. Het uitbrengen van een bod maakt jou bijvoorbeeld nog niet officieel een koper. Dat ben je pas op het moment dat jouw handtekening onder het voorlopig koopcontract staat. Wettelijk gezien heb je op dat moment nog 3 dagen bedenktijd. Wanneer deze bedenktijd voorbij is, kun je niet zomaar meer onder de koop uit. Zorg daarom dat je, als je de koop van de woning toch niet door wilt zetten, ervoor zorgt dat je dit binnen de 3 werkdagen bedenktijd laat weten. Het is het slimst om dit schriftelijk te doen, zodat het zwart-op-wit staat. Een aangetekende brief of een e-mail met een ontvangstbevestiging zijn goede opties.
Terugvallen op ontbindende voorwaarden
Is de wettelijke bedenktijd voorbij, maar wil jij de koop toch niet doorzetten, dan zijn hier consequenties aan verbonden. Je kunt het koopcontract dan alleen kosteloos ontbinden als hier ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering, in zijn opgenomen. Dat is ook meteen de reden waarom het een risico is om te kiezen voor een koopcontract zónder ontbindende voorwaarden. Je bent in dat geval misschien een aantrekkelijkere kandidaat voor de verkoper, maar het kan je eventueel (financieel) in de problemen brengen.
Kun je terugvallen op één of meerdere ontbindende voorwaarden, dan is er niks aan de hand en kun je van de koop afzien. Is dit echter niet het geval, dan loop je kans op een boete. De hoogte van de boete is meestal zo’n 10% van de koopprijs van de woning. Je kunt je dus voorstellen dat dit een aardig bedrag kan zijn.
Wees zeker van je zaak
Omdat het afzien van de koop zowel voor de koper als de verkoper niet leuk is, kun je het best gewoon zeker zijn van je zaak. Door op voorhand goed uit te zoeken wat jouw bestedingsruimte is en een aankoopmakelaar in te schakelen voor advies tijdens het gehele aankoopproces, kun je de koop van een woning met meer zekerheid in gang zetten. Neem daarnaast niet te veel risico betreft het weglaten van ontbindende voorwaarden, ook niet als je denkt dat dit je kans op de woning vergroot.
Vragen? Wij staan voor je klaar!
Wil je meer weten over het kopen van een woning, of heb je andere woon-gerelateerde vragen? Neem gerust contact met ons op, we informeren je graag!