Slim een woning bezichtigen? Zo doe je dat!

Heb je binnenkort een bezichtiging? Spannend! Je gaat tenslotte niet zomaar een woning bekijken. Je doet dit met het idee dat het wel eens de perfecte woning voor jou kan zijn, je nieuwe stulpje! We geven je in deze blog daarom handige tips voor tijdens een bezichtiging. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je de juiste beslissing maken over het wel of niet uitbrengen van een bod. 

Maak een eisen- en wensenlijst

Om te beginnen, is het slim om eens goed na te denken wat jij zoekt in een nieuwe woning. Maak hierbij onderscheid tussen harde eisen en wensen. Als jij drie kinderen hebt, dan is een woning met twee slaapkamers geen optie. Dat de nieuwe woning dus minstens drie of vier slaapkamers moet hebben, is dan een harde eis. Dingen die een minder grote impact hebben, bijvoorbeeld een tuin op het zuiden, kun je noteren als wensen. Wellicht vind je de woning namelijk zo mooi, dat je het geen probleem vindt dat de tuin op het oosten ligt. 

Door een eisen- en wensenlijst op te stellen, blijf je tijdens de bezichtiging makkelijker met je 'verstand' kijken, in plaats van alleen met je gevoel. Daarnaast is het makkelijker om, als je meerdere woningen bezichtigd, woningen met elkaar te vergelijken doordat je aan kunt vinken waar een woning wel/niet aan voldoet.  

Niet alleen de woning telt

Natuurlijk is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de woning. Toch is de woning niet het enige dat meetelt in jouw woongeluk, factoren als de buurt en bijbehorende voorzieningen spelen ook een rol. Ga, als je hiervoor in de gelegenheid bent, een beetje eerder van huis, zodat je voorafgaand aan de bezichtiging een rondje door de buurt kunt maken. Hoe ziet de rest van de buurt eruit? Is er een supermarkt, school of speeltuin vlakbij? En wat is bijvoorbeeld de afstand tot de snelweg?

Kijken, kijken en nog eens kijken

Tijdens de bezichtiging is de woning even ‘van jou’. Maak hier slim gebruik van door iedere ruimte, van woonkamer tot slaapkamer en van zolder tot kruipruimte, goed te bekijken. Ga ook eens even op de bank zitten. Het klinkt misschien gek, maar zo kun je vaak beter voelen of jij je prettig voelt in de woning. 

Let tijdens het rondlopen ook goed op of je dingen ziet waar (op termijn) onderhoud aan moet worden gepleegd. Dit kunnen ‘kleine’ dingen zijn, zoals loslatende plinten of kozijnen die wel weer een likje verf kunnen gebruiken, maar er kan ook sprake zijn van achterstallig onderhoud. Zeker als er nog flink wat onderhoud gepleegd zal moeten worden, wil je hier alvast een berekening op los kunnen laten. Het moet financieel namelijk wel uit kunnen om het noodzakelijke onderhoud te plegen. Je zou hiervoor ook een bouwtechnische keuring kunnen laten uitvoeren. Onthoud goed dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt, daartegenover heeft de verkoper een mededelingsplicht als er sprake is van gebreken. 

We staan voor je klaar!

Zeker binnen de huidige woningmarkt is het geen overbodige luxe om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar is een onafhankelijke adviseur die jou persoonlijk en professioneel ondersteunt bij elke stap richting een nieuwe woning, dus ook tijdens de bezichtiging!

Ben jij nog op zoek naar een woning, of heb je binnenkort een bezichtiging? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op over onze aankoopbegeleiding.