Samenwonen zonder samenlevingscontract?

Eindelijk is het moment daar, jullie gaan samenwonen! Dat is natuurlijk hartstikke leuk en spannend, jullie zullen namelijk even moeten wennen aan 24/7 bij elkaar zijn. Wellicht is dat ook wel de reden dat jullie (voorlopig) nog geen samenlevingscontract willen. Samenwonen zonder officiële papieren hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel goed om rekening te houden met bepaalde factoren en scenario's. 

Zet de roze bril (even) af

Natuurlijk gaan jullie (en wij) ervan uit dat jullie samen een lange en gelukkige toekomst tegemoet gaan. Toch doe je er goed aan om de roze bril even af te zetten en met een zakelijke blik naar de situatie te kijken. Wanneer je gaat samenwonen, heb je namelijk ook veel gedeelde verantwoordelijkheden.

Wie is de eigenaar?

Het is geen leuke gedachte, maar wat gebeurt er als de relatie stukloopt? Wie blijft er dan in het huis wonen? Als jij bij je partner intrekt, en hier niets over op papier zet, dan is de kans groot dat jij degene bent die het huis ook weer moet verlaten. Ongeacht wie de relatie verbreekt. De persoon die de koopovereenkomst/huurovereenkomst heeft getekend, is de rechtmatige eigenaar van de woning en heeft het recht om in de woning te verblijven. Om dit probleem te tackelen kun je ervoor kiezen het contract op beider naam over te zetten. Dit doe je bij de notaris door het tekenen van een koopakte. Houd er rekening mee dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden over het deel dat wordt overgedragen aan de andere partij.

Gekregen van mijn moeder, dus van mij

Jullie gaan natuurlijk niet samenwonen in een lege woning. Wellicht nemen jullie beide al wat meubels en overige spullen mee, maar de kans is groot dat er ook nog het een en ander moet worden aangeschaft. Willen jullie achteraf vervelende situaties voorkomen, dan is het verstandig een goede administratie bij te houden. Wie koopt wat en wat heeft het gekost? Mochten jullie dan toch uit elkaar gaan, dan is het meteen duidelijk wie waar recht op heeft. Dit geldt zowel voor de grote uitgaven als de kleine, maak duidelijk welke verplichtingen aangegaan worden.

Worst-case scenario

Naast stilstaan bij het feit dat de relatie ooi stuk kan lopen, is het ook belangrijk om stil te staan bij het worst-case scenario: het overlijden van een van beiden. Wat gebeurt er als de eigenaar van de woning komt te overlijden? Wanneer er niets op papier is vastgelegd is het helaas niet zo dat de woning, inclusief de bezittingen, automatisch naar de achtergebleven partner gaan. Hiervoor is minimaal een samenlevingscontract nodig, waarin een verblijvingsbeding wordt opgenomen. Hiermee wordt aangegeven dat de langstlevende, bij het overlijden van de woningeigenaar, de gemeenschappelijke goederen overneemt. 

Vragen? Wij staan voor je klaar! 

Heb jij vragen over samenwonen zonder samenlevingscontract of andere woon-gerelateerde zaken? Het Team van Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag op weg.