Bij het kopen van een woning komt altijd veel kijken. Niet alleen qua zaken die geregeld moeten worden, er komen ook bijkomende kosten om de hoek kijken. Bij het kopen van een woning mag het hypotheekbedrag namelijk nooit meer zijn dan 100% van de waarde van de woning. Overige aankoop- en/of financieringskosten zul je dus zelf moeten betalen.
Wat valt er onder de kosten koper?
Juridisch gezien verstaan we onder de kosten koper alle kosten die noodzakelijk zijn om de woning op naam te krijgen. Dat zijn alleen de overdrachtsbelasting en de notariële leveringsakte met bijbehorende kosten, deze kosten kun je zien als de vaste kosten koper. Overige kosten die voor rekening van de koper komen kun je zien als de aanvullende kosten koper.
Aan welke aanvullende kosten koper moet je allemaal denken?
Wanneer je een woning wil kopen is het niet ondenkbaar dat je een hypotheek nodig hebt. Daarnaast is in de meeste gevallen het inschakelen van een gedegen aankoopmakelaar niet onverstandig. Kosten die hiervoor moeten worden gemaakt, vallen onder de aanvullende kosten koper. Andere bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld:
- Notariskosten
- Kosten bankgarantie
- Taxatiekosten
- Kosten voor een bouwkundige keuring
Percentage kosten koper
Vroeger werd er gesproken over 10% kosten koper. De overdrachtsbelasting is inmiddels verlaagd van 6% naar 2%. Voor starters (kopers tussen de 18 en de 35 jaar) is met ingang van 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor de aankoop van hun eerste woning zelfs helemaal afgeschaft.
Als je nu een vuistregel van 6% hanteert als kosten koper, dan heb je een redelijk idee van de aankoopkosten. Die 6% is dan zelfs inclusief de kosten van de aankoopmakelaar.
Woning vrij op naam kopen
In de meeste gevallen wordt een woning te koop aangeboden op basis van het principe kosten koper (k.k.) Dit wil zeggen dat de woning een bepaalde prijs heeft en dat alle extra kosten, zoals in deze blog besproken, door de koper dienen te worden betaald. De koper heeft daarom ook de keus welke notaris er wordt ingeschakeld.
Naast het kosten koper principe, bestaat er ook de optie om een woning vrij op naam (VON) te kopen. Als je een woning vrij op naam koopt, dan betaal je de exacte waarde van de woning. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld bijna altijd vrij op naam verkocht. In dit geval neemt de verkoper de bijkomende kosten voor zijn rekening en mag hij daardoor beslissen bij welke notaris de overdracht zal plaatsvinden.
Vragen? Hofstede & Kamp makelaars staat voor je klaar!
Heb je nog vragen over de kosten koper of over het kopen of verkopen van een woning? Neem dan gerust contact met ons op, of maak een afspraak voor ons makelaarsspreekuur.