Checklist: zo heb jij alles goed geregeld rondom de sleuteloverdracht.

Heb jij jouw nieuwe paleisje gevonden en vindt binnenkort de sleuteloverdracht plaats? Dan is het goed om nog even na te gaan of je écht alles al hebt geregeld. Om je hierbij te helpen hebben we onderstaande checklist voor je opgesteld, zodat jij niks vergeet rondom de sleuteloverdracht.


Adreswijziging doorgeven aan alle belangrijke instanties

Denk hierbij aan de gemeente, de bank, verzekeringsmaatschappijen, de huisarts, de tandarts, je werkgever en scholen. Daarnaast is het ook handig om eventuele sportverenigingen of tijdschriften waar je op geabonneerd bent te laten weten dat je gaat verhuizen. De verhuisservice van PostNL is een handig hulpmiddel om je verhuizing door te geven en (tijdelijk) je post door te laten sturen.


Energiecontract meenemen of overstappen

Uiteraard kun je contact opnemen met jouw huidige energieleverancier en aangeven dat je jouw energiecontract mee wil verhuizen naar het nieuwe adres. Maar, wie weet kun je bij een andere energieleverancier wel een betere deal krijgen. Daarnaast kan het zijn dat je bijvoorbeeld geen gas meer nodig hebt, omdat je verhuist naar een woning met stadsverwarming. Zorg in ieder geval dat je op tijd het contract voor het nieuwe adres hebt geregeld om eventuele afsluiting te voorkomen.


Meterstanden doorgeven

Je dient op de datum van sleuteloverdracht zowel de meterstanden van de oude als van de nieuwe woning door te geven aan je energieleverancier. Is er een slimme meter aanwezig? Dan worden de meterstanden automatisch doorgegeven. Zorg echter dat je ze alsnog ergens noteert. Mocht er iets niet goed gaan, dan heb je daadwerkelijke meterstanden om op terug te vallen.


Internet-, TV en telefoonabonnement meenemen of aanvragen

Wil je een nieuw abonnement afsluiten voor op het nieuwe adres? Regel dit dan op tijd en zeg ook tijdig je huidige abonnement op, dit moet je namelijk zelf doen. Wil je jouw huidige abonnement meenemen? Geef dan op tijd je verhuizing door. Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je niet kunt Netflixen tijdens de eerste avond in je nieuwe woning.


Opstal- en inboedelverzekering controleren

Bij een koopwoning is het hebben van een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering dekt alles wat ‘vast’ zit aan je woning. Bijvoorbeeld de keuken, badkamer, het dak etc. Een inboedelverzekering is juist bedoeld om ‘losse’ spullen te verzekeren. Denk aan je meubels, schilderijen, computer en televisie. Wanneer je situatie verandert, zoals bij een verhuizing, is het verstandig om te controleren of je opstal- en inboedelverzekering nog toereikend zijn.


Autoverzekeringspremie controleren

Wanneer je verhuist kan het zijn dat je een hogere (of lagere) premie gaat betalen voor je autoverzekering. De premie van een autoverzekering is namelijk onder andere gebaseerd op waar je woont. Controleer daarom wat er voor jou verandert, wellicht is het slim om nog eens verschillende autoverzekeringen te vergelijken.


Breng de woning terug naar de originele staat (alleen bij sleuteloverdracht huurwoning)

Bij een huurwoning geldt over het algemeen dat de woning (voor de sleuteloverdracht) teruggebracht moet zijn naar de originele staat. Als je als huurder in overleg met de verhuurder grote aanpassingen aan de woning hebt gemaakt, bijvoorbeeld een verbouwing van de badkamer, dan hoeft de badkamer niet teruggebracht te worden naar de staat van oplevering. Kun je alles op bovenstaande checklist afvinken? Dan heb je alles goed geregeld en kun je onbezorgd naar de notaris voor de sleuteloverdracht. Veel woonplezier in je nieuwe woning!

Heb je nog vragen over de sleuteloverdracht of over het kopen of verkopen van een woning? Neem dan gerust contact met ons op, of maak een afspraak voor ons makelaarsspreekuur.