(Be)spaartips voor starters

Momenteel is de woningmarkt dermate krap, dat er een ware wedloop tussen potentiële kopers bestaat. Vooral starters hebben het moeilijk. Het feit dat je zonder overbieden eigenlijk geen kans maakt, maakt het kopen van een woning voor starters bijna onmogelijk. Niet iedereen heeft namelijk de luxe van vermogende ouders, die kunnen helpen met de financiering middels een schenking van bijvoorbeeld €100.000. Maar ook voor starters mét vermogende ouders wordt het straks lastiger. De zogenaamde ‘Jubelton’ wordt per 1 januari 2023 namelijk teruggeschroefd naar €27.231 en per 1 januari 2024 zelfs helemaal afgeschaft.

Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk eigen vermogen op te bouwen, zodat je mee kunt komen binnen de huidige woningmarkt. In deze blog geven we je daarom enkele praktische (be)spaartips!

Automatisch sparen

Op het moment dat geld op je rekening staat, is het makkelijk (en misschien ook wel verleidelijk) om het uit te geven. Stel daarom een automatische opdracht bij je bank in die ervoor zorgt dat er meteen een bedrag, na ontvangst van je loon, op je spaarrekening wordt gezet. Zo weet je zeker dat er iedere maand een bedrag gespaard wordt. 

Gooi minder weg

Vaak zijn we geneigd om apparatuur of kleding die stukgaat meteen van de hand te doen en iets nieuws te kopen. Toch kunnen spullen vaak relatief goedkoop gerepareerd worden, waardoor het weer een tijd mee kan. Op het moment dat de reparatie duurder is dan het kopen van een vervangend artikel, is het natuurlijk anders. Maar het is zeker de moeite om eens na te vragen wat het kost om bepaalde dingen te laten repareren i.p.v. ze meteen weg te gooien. 

Waar geef jij (het meeste) geld aan uit?

Het is waarschijnlijk niet iets wat je leuk vindt om bij te houden, maar toch is het heel handig als je een aantal maanden kritisch in de gaten houdt waar jouw geld allemaal naartoe gaat. Veel banken bieden in hun app ook een functie die dit voor je bijhoudt. Zo kun je in een oogopslag zien hoeveel je bijvoorbeeld uitgeeft aan boodschappen, kleding, abonnementen etc. 

Het loont ook om eens te kijken of je elders goedkoper uit kunt zijn. Dat is vooral van toepassing voor bijvoorbeeld je energiecontract of je TV- en internetabonnement. Wanneer jij weet waar je eventueel kunt besparen, kun je hiermee aan de slag en aan het eind van de maand wat meer geld opzijzetten. Alle beetjes helpen tenslotte!

Vragen? Wij staan voor je klaar! 

Wil je meer weten over/hulp bij het kopen van een woning binnen de huidige markt? Plan dan gerust een aankoop adviesgesprek met ons in. We adviseren je graag!